Rólunk írtátok:

Gulyás Lajos

 

20 éve túrázom már, azóta sokat változott a világ, így a túrázás is változik. A papír alapú térképekhez és tájolókhoz megérkeztek az újabb kor vívmányaiként a túra gps-ek és okos órák. Ugyanúgy a hagyományos, adott napon szervezett, tintapárnás bélyegzős ellenőrzőpontos túrákhoz az újkori instant túrák.
Természetesem lehet állást foglalni, kinek melyik a szimpatikusabb, nyilván az idősebb korosztály a hagyományos túrákat preferálja, az újabb korosztály az instant túrák mellé teszi le a voksát.
Én túravezetőként és középkorúként azonban más megközelítést adnék a dologhoz. Anno az 1980-as évek közepén általános iskolás koromban jött néhány fiatal tanár és elvittek minket Mecsek különböző tájaira. Ezen túrák valahol elraktározódtak bennem és felnőtt koromban valószínűleg közrejátszott abban, hogy természet kedvelő ember lettem.
Túravezetőként látom, más túravezetőkkel beszélgetve egyértelművé válik, hogy egy-egy település túrázós közössége elöregedik, a fiatalabb korosztály képviselői csak itt-ott jelennek meg egy-egy túrán, a legfiatalabb korosztályt pedig szinte lehetetlen kimozdítani a virtuális közegéből, a természetbe egy kis mozgásra, a természeti értékek megismerésére.
Véleményem szerint az instant túrák lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezen a helyzeten kicsit javíthassunk. A fiatalabb generáció is megismerje a természetes értékeket, felismerjen egy-egy növényt, vagy állatot, megízlelje milyen, amikor a poharadból iszol egy forrás hűs vizéből, milyen amikor felgyalogolsz a ködpára fölé és napsütésben nézed az alattad elterülő tájat.
Az instant túrákhoz szükséges egy mobiltelefon, amely így is úgy is ott lapul mindenki zsebében a mai világban. A telefon segítségével azonosítja magát a túrázó, hogy érintette az adott ellenőrző pontot a túrája útvonala során. Aztán ha már ott az okostelefon, akkor le lehet rá tölteni különböző növény, állathang, gomba….stb alkalmazásokat, amelyekkel a fiatalok játékos formában felismerhetik, megtanulhatják, hogy néz ki egy tölgyfa levele, milyen egy lábatlan gyík vagy milyen szép, de mérgező egy piros színű légyölő galóca gomba. Opció lehetne egy-egy instant túra arra is, hogy rugalmasan kezelve, akár kiváltható legyen a kötelező testnevelés óra egy túrával és máris a temészetben találná magát, tanár, diák és szülő is.
A szülőkben is ott van az, hogy kéne mozogni valamit, mert lásd a kolléganőnek stroke-ja volt, a haver magas vérnyomásra szedi a gyógyszereket vagy csak szimplán nem fér bele a tavalyi kabátjába. Persze mindig ott van. az hogy nincs idő ilyenekre, a gyerekkel kell foglalkozni, ott a természetismeret óa, amire éppen őszi leveleket kéne gyűjteni a gyereknek, vagy ugyan jó idő van, de nincs a környéken szervezett túra.
Ezekre kínálhat megoldást az instant turázás, amely az elmúlt években egyre népszerűbb lett, ahol együtt mozoghat akár több generáció is és tanulhat a fiatalabb az idősebtől, az idősebb meg a fiataltól, lehetne a természerjárásnak, amolyan digitális ráncfelvarrása ez a fajta túrázás. Visszatérhetnénk egy kicsit a valóságba, összekoszolhatnánk magunkat újból, mint gyermekkorunkba, együtt lehetnének ismét az erdők-mezők útjain a családok.
Egyre több helyszínen érhetők el az instant túrázás különféle formái, rövidebb-hosszabb távokat, látnivalókat ajánló útvonalai.
Az instant túra a hagyományos túrákhoz hasonlóan adhat egy virtuális oklevelet, de akár egy kézzelfogható plakett vagy jelvény formájában egy szép emléket arról, hogy igen megcsináltuk, kimozdultunk otthonról és jól éreztük magunkat. a természetben.
Az instant túrák lehetőséget biztosítanak, gyalogos, futós, kerékpáros és már e-bikeos teljesítésekre, ezzel is tágítva az indulók lehetőségeit.
Egy ilyen instant túrán, a Bodri Kör Nagyfröccs névre keresztelt 33 km-es távján vettem én is részt a szekszárdi dombságban az ötletgazdák meghívására.
A környéken, egy hiánypótlásként ők alkottak meg négy különböző hosszúságú útvonalat, a kezdő 8 km-estől a nagyon komoly kihívást rejtő 85 km-es távig bezárólag. Minden táv, a névadó Bodri Pincészet parkolójából indul és oda is érkezik vissza. Az útvonalak vegyítik az aszfaltos, murvás és erdei gyalogos útvonalakat, ezzel is változatos terepviszonyokat biztosítva. Két héttel korábban legyalogoltam már a 15 km-es Kisfröccs elnevezésű táv útvonalát. Mindkét táv tartalmaz bőven látnivalót, kihívást is, bemutatva a Szekszárd környéki látnivalókat, dombokat, erdőket, szőlő ültetvényeket.
Köszönöm a meghívást Fehérvári Attilának és Rottler Zolinak!

Vágytam rá nagyon… hogy újra terepre menjek, és nem máshová, mint ide a Szekszárdi-dombság instant Bodri körére, egy Nagyfröccsbe belekortyolva…🍷😜
33 km majd 1100 szinttel ☝️💪
Nem mondom nagy korty volt… 😅😁
Nem indultam korán az időjárásra tekintettel, de 9-kor már bemelegítve, már amennyire sikerült (mert nagyon fáztam) azon tűnődtem, hogy vajon mennyire ötözzek fel. Végül semmit nem bízva a véletlenre, kesztyű, sál, sapka mellett döntöttem,… a zsákban elfér ha már nincs rá szükség. Az első km után már nem fáztam. Betonos kaptatón araszoltam fel a zöld jelzésen, a Strázsa hegyre, majd a görögszói Mausz kápolnához, ami az első cp.
Sajnos nem jött a floow…🌈 nem éreztem magaménak, csak meneteltem tovább, közben azon elmélkedtem, hogy nem lehet mindig minden tökéletes, mert akkor mi lenne a kihívás?
Csak az út hoz tapasztalást, legyen az bármilyen is. Ez az, ami tanít, ami csiszol. Csak a saját tapasztalásod, ami előre visz!
A második cp. 18.km-e után kezdett igazán izgalmassá válni számomra, miután a sárga jelzést elhagyva a kéken folytattam utam.
Elhaladtam a Haramia forrás mellett, amely frissítésként szolgált a fogytán lévő víz készletemnek, és próbáltam átadni magam az érzésnek, látványnak… ugyanis gyönyörű ösvényeken, kanyargott az út. A kék négyzethez érve, felfelé indultam a piros háromszöget követve, majd a kék háromszögön lefelé elértem a 3.cp-on a Várhegy kilátót. Gyönyörű kilátás fogadott…az erdő kezd átalakulni és magára ölti az ősz színeit. 🌈🍃🍁🍂💚
Mindig legyen néhány perced, amivel megajándékozod Önmagad. Töltődj fel a napsütésben, csodáld meg a bíbor-aranyba öltözött természetet, hallgass egy jó zenét, egyél egy finom ételt. Ezeket a perceket ne lopott percekként éld meg, hanem tudatosan Önmagadért. Ezzel is fejezd ki Magad számára, hogy fontos vagy.
A kilátótól leérve kiegészül a jelzés a kék körrel.
A sötét-völgyi gyermektábor után felfelé haladtam, majd egy tisztásra érve sajgó lábakkal, és fülig érő szájjal csodáltam meg az őszi kikerics lélegzetelállító virágait.🌸💚
Kigyönyörködve magam a kellemes napsütésben, elindultam felfelé az Óriás hegyre💪⬆️(4.cp)
Innen már csak 4 km… fáradtan de boldogan tértem vissza a Bodri pincészethez.
Ismét küzdöttem magammal, és a démonjaimmal de megérte, és Mindig megéri!
Ne hajolj meg a sors előtt, csak azért, mert az úgy kívánja. Célod van, s aki ismeri a célt, merje birtokolni a rávezető eszközöket is.
Ha mégis elgyöngülnél a cél előtt, fordulj a szívedhez tanácsért. Egy kis késlekedés nem árt. Nincs jobb társ az erős szívnél, mely a kellő pillanatban átsegít a bajokon.
Élj a szív törvénye szerint!❤️

Instant futás. Tetszik ez nekünk.
Szekszárdi dombokat bejárva futottunk meg a Bodri “kisfröccs” 15km útvonalát. Futni mentünk és közbe szólt a természet🍂🌳🍁, gombászásba🍄 is torkolott a dolog.
Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget. Mindenkinek ajánlom, most gyönyörű az őszi erdő!